National Museum of Ireland Muzeul Național al Irlandei

National Museum of Ireland se găsește amplasat în patru locații, dintre care trei în Dublin și una în judeţul Mayo. Fiecare dintre aceste ramuri ale Muzeului Național este specializată pe o anumită arie culturală sau științifică: Arheologie, Istorie şi Artă Decorativă , Istorie Naturală și Viața la țară. În cadrul programului de vizită vom vizita doar două dintre aceste muzee și anume cel de Arheologie și Artă Decorativă și Istorie.

Muzeul de Arheologie


Muzeul de Arheologie conţine exponate începând cu anul 7000 îHr. până în secolul al XX-lea, distribuite săli tematice: The Treasury exhibition (Expoziţia Trezoreriei), Kingship and Sacrifice exhibition (Expoziţia Regalităţii şi Sacrificiului), Ór (expoziția de Aur a Irlandei, una dintre cele mai mari și importante colecții de aur din Europa), Ancient Egypt exhibition (Expoziţia Egiptului Antic) și Viking Ireland exhibition (Expoziţia Irlandei din perioada vikingilor).


The Treasury exhibition prezintă un tezaur al Irlandei medievale timpurii ce conține exponate religioase celtice și creștine, mărturii ale trecerii de la o cultură păgână la una creștină. Printre aceste exponate se regăsește și un manuscris renumit, Faddan More Psalter, o Carte a Psalmilor datând aproximativ din anul 800 dHr. Coperta-papirus al acestui manuscris este o dovadă clară a legăturilor existente între Irlanda și regiunea Mediteraneeană cu o mie și ceva de ani în urmă.Alte exponate:
The Cross of Cong, datează din 1123 și conține o părticică din Sfânta Cruce. A fost purtată în procesiune prin diferite regiuni ale Irlandei, ca mai apoi să fie păstrată în Cong, regiunea Mayo (westul Irlandei) pentru câteva secole fiind folosită ca și cruce de altar.  

The Bell of St. Patrick and its Shrine, Clopotul şi chivotul Sfântului Patrick datează din sec. VIII – IX dHr. și se crede că a aparținut Sf. Patrick. Racla în care se păstra clopotul datează din anul 1100 dHr. 

  The Ardagh Chalice (sec. al VIII-lea dHr.) este un potir din argint găsit în Ardagh judeţul Limerick şi care era folosit la săvârșirea Sfintei Liturghii. 

Muzeul de Istorie și Artă Decorativă


La Muzeul de Istorie și Artă Decorativă se pot vedea haine de lux, mobilă, argintărie, bijuterii, ceramică, și expoziții cu privire la istoria militară a Irlandei, inclusiv a mişcării din 1916 când Irlanda a fost proclamată Republică. Amintim aici câteva dintre expoziții: Proclaming A Republic: The 1916 Rising, Soldiers & Chiefs, Irish Silver Collection, The Way We Wore.

Proclaming A Republic: The 1916 Rising este cea mai nouă expoziție a muzeului și reflectă ideile, mentalitatea și personalitățile Irlandei secolului al XX-lea, precum și evenimentele dramatice de eliberarea din Săptămâna Mare a Sfintelor Paști (1916), dar și impactul lor avut asupra orașului, a cetățenilor lui, dar și a națiunii irlandeze în general.

Resurse